Bezoek FTF club aan Hoogovens/Tata steel

ingevoerd op 18-11-2015

Stoomtrein Tour Hoogovens

 

Op zondag 25 oktober hadden we een prachtige tour van plm. 2 uur over het Hoogoventerrein. Dit was georganiseerd door ons F.T.F.-lid Werner v.d. Elst uit Assendelft. Vooraf was er voor zo’n 30 mensen gereserveerd .

Iedereen moest worden geregistreerd via paspoort of rijbewijs. Zo ontstond er een groep van 25 personen: 15 F.T.F.-leden en 10 mensen van de Mack-club waaronder uiteraard de president Willem Kuiper.

Om 10 uur was iedereen aanwezig. Eerst namen we de legitimatielijst door en vervolgens haalden we de kaartjes op. Daarna het oude stationnetje uit op weg naar de trein, die al onder stoom stond te pruttelen. Onze groep nam plaats in een speciale wagon en daarna vertrok de trein. Zo reden we over het gigantische terrein. We kregen uitleg via de luidsprekers in de wagon: geweldig! Links dit en rechts dat.. “Kijk daar verderop, daar in dat gebouw, kunt u het gloeiend staal in de grote cilinder van de spoortrein zien lopen”.  Na een uur stopte de trein en konden we buiten de stroomtrein bekijken en foto’s maken.

Na het einde van de rit, het was inmiddels 2 uur later, wandelden we naar onze auto’s om naar het restaurant Twaalfmaat te vertrekken. Daar maakten we eerst een paar foto’s van de hele club.

Binnengekomen stonden de broodjes klaar en werd de koffieketel juist gevuld: dus verse koffie! Aldaar hebben we nog zo’n anderhalf uur zitten praten met elkaar. Zelf heb ik nog proberen uitleg te geven over de staalproductie in de wereld. Wat daarin opviel was dat vroeger 47% van het ruwe staal van de hele wereld in Engeland geproduceerd werd.  En de afgelopen jaren was het aantal mensen dat daar werkte geslonken van 50.000 tot nu 4000 mensen. Mede oorzaak hiervan was dat de ijzerprijs eerst  450 dollar per ton was en de afgelopen jaren de Chinezen het voor een dumpprijs van €225 op de markt brachten.

Om plm. 3 uur weer op weg naar huis. Terugkijken op een machtig interessante dag  met prachtig weer. Met dank aan Werner v.d. Elst voor de organisatie.

 

Tekst    Ton Spaansen

Foto`s   Gerrit van der Plas

 

IMG_1904 IMG_1904
IMG_1902 IMG_1902
IMG_1901 IMG_1901
IMG_1535 IMG_1535
IMG_1548 IMG_1548
IMG_1898 IMG_1898
hoogovens ftf.pub 2 - kopie hoogovens ftf.pub 2 - kopie
hoogovens ftf.pub 2 hoogovens ftf.pub 2