Europe Combined Terminal ECT - Rotterdam Waalhaven

ingevoerd op 21-1-2010

                                            ECT

Met de toename van het containervervoer raakten ook de kades bij ECT (Europe Container Terminals) overbelast met aan- en afrijdende terminaltrekkers. In samenwerking met de TH in Delft en Buiscar Cargo Solutions uit Vianen is het Multi-Trailer System ontwikkeld. Dit is een soort treintransport bestaande uit een truck met meerdere aanhangwagens.

De aangekoppelde aanhangwagens moesten wel in de baan van de truck blijven, het zogeheten spoorlopen. Door de draaibare voor-en achteras met elkaar te verbinden is dat gelukt. De stuuruitslag van de vooras is ongelijk aan die van de achteras, maar wel steeds constant. De stuuruitslag van de vooras wordt door middel van een stangenstelsel afgeleid van de trekstang tussen de wagens. Daarmee is een zeer nauwkeurig spoorlopend geheel ontwikkeld waarmee in bochten met ene diameter van 40 meter slechts een afwijking van maximaal een halve meter kan ontstaan. Alle aanhangwagens zijn voorzien van een geremde achteras. Daarvoor heeft de truck extra voorraadluchttanks en een extra grote compressor.

De Roadtrain kan door de speciale constructie niet langer zijn dan 7 wagens (7  40-voets containers of  14  20 voets containers). Om deze trein in werking te zetten heeft Floor daarvoor speciaal een trekker ontwikkeld. De trekker heeft een trekkracht van 200kN en een maximale snelheid van 25km/uur. De 30 ton zware trekker (waarvan 20 ton ballast) heeft een dubbel aangedreven tandemas.
Om de veiligheid van de chauffeur te waarborgen is een veiligheidskooi gemonteerd. De massieve stalen balken achter de cabine zijn goed zichtbaar, maar ook onder het witte extra dak zit een stevige constructie. Destijds waren airco’s nog niet ingeburgerd in Nederland, daarom is een extra dak gemonteerd om de zon en warmte tegen te houden.
De wagens hebben bij ECT gereden met de wagennummers 901 t/m 940.
ECT heeft in de loop der jaren in totaal 40 trekkers van het type FD-8.20D gehad.
De eerste dateert van 1979 (79455) en de laatste van 1994 (94717). De 94717 was de laatste truck die door Floor gebouwd is. In de loop der jaren zijn er al wagens vervangen en/of verkocht, maar sinds 2000 rijdt er niet een FTF meer bij ECT. De aller laatsten staan opgeslagen voor de sloop en/of handel.

Met de komst van de zelfsturende platformwagens zal het beeld van de Nederlandse Roadtrains definitief tot het verleden behoren.

                Foto’s en gegevens: Erik V.D.Molen