Het verhaal achter de van Wezel FTF`s

ingevoerd op 16-1-2010

Na een kort en interessant gesprek met dhr. Henk van Wezel van Van Wezel Hengelo, hier een door dhr. Van Wezel geschreven verhaal over `hun’ FTF trucks.
 
 F.T.F. Trucks VAN WEZEL

Het zwaar transport- en montage bedrijf Van Wezel Transport in Hengelo ( thans onderdeel van Wagenborg- Nedlift) heeft in vroegere jaren ook gebruik gemaakt van de zware FTF – trekkers.

De eerste met kenteken AN-29-72  werd gekocht toen er afscheid genomen moest worden van de A.S. die ondermeer als geballaste trekker fungeerde voor de eerste Scheuerle 8 assige diepladers die gebruikt werden voor het transport van o.m. Caterpillar side-booms langs alle nieuw aangelegde gasleidingen vanaf Slochteren door geheel Nederland en later ook België, en de eerste 8 assige platformwagen met enkele montage (banden) die speciaal was gebouwd voor de gasturbines van Thomassen uit De Steeg en de zware keteldelen van Stork.
Op de deur zie je nog het eerste logo van Van Wezel , dw.z. dat de aankoop vóór 1970 is geschied, want in dat jaar werd door een fusie met Goedkoop Amsterdam en Stoof Breda het bedrijf Mammoet Transport opgericht. Het filiaal Amersfoort heeft maar kort bestaan. Een grote klant was daar de ketelfabriek van Bronswerk.

De trekker was uitgerust met een zware Garwood lier voor zwaar sleepwerk op de bouwplaats en een houten afneembare ballastbak boven de opleggerkoppeling. Hij kon dus ook , als er geen extreem zwaar werk was als trekker /oplegger combinatie gebruikt worden.

FOTO 1

FOTO 2 
 
In 1973 is deze FTF mee verkocht met een platformwagen naar Tanzania voor het transport van gasturbines en transformatoren.
Later tijdens de grote opdracht voor het transport van een complete waterkrachtcentrale van Dar en Salaam ( Tanzania) naar de Kidatudam bij Lusaka (Zambia). Kwamen we onze oude FTF tegen . Zie foto.
De Nederlandse nummerplaat zit er nog op evenals de “Mammoet” op de deuren.
FOTO 3

De tweede FTF met kenteken BS 35-90 kwam wat later in bedrijf toen Van Wezel intussen Mammoet – Van Wezel heette. Deze had een stalen ballastbak.

FOTO 4
FOTO 5

In 1984 kreeg de vroegere eigenaar (H.v.Wezel) de gelegenheid om het bedrijf terug te kopen uit de Mammoet Groep omdat Mammoet zich wilde toeleggen op extreem zware projecten en Van Wezel juist sterk was in het middelzware werk tot ca. 150 ton.

Rond 1985 werd de laatste FTF gekocht , kenteken BJ – 27 –LD . Deze vier- assige trekker  heeft jarenlang dienst gedaan als de zwaarste trekken bij het bedrijf .
Op de deur het nieuwe Van Wezel logo.
FOTO 6 SCHEEPSDEK MEDENBLIK
FOTO 7 GRASDROGERIJ

Ook naar Tanzania is gegaan deze FTF (ex. Mammoet Stoof)
FOTO 8 STOOF FTF TANZANIA

Meegenomen als reservetrekker waarop een grote watertank ( in gebruik als douche onderweg) en daarachter een aanhangwagen met een 8000 liter tank met extra dieselolie)
Op de voorgrond met witte pet H.van Wezel.

Wel dit is wat ik nog weet uit de oude doos.
Ik hoop dat U het interessant vind.
H.van Wezel
Foto1 Foto1
Foto 2 Foto 2
Foto 3 Foto 3
Foto 4 Foto 4
Foto 5 Foto 5
Foto 6 Foto 6
Foto 7 Foto 7
Foto 8 Foto 8