Nooteboom Trading redt zwaar transport FTF van de ondergang

ingevoerd op 04-10-2015

Hoe het begon….        

Nadat Mammoet door Van Seumeren was overgenomen in 2000 en als gevolg daarvan het aandeel Saudi aan Alatas werd verkocht, was bekend dat hier één van de elf geproduceerde FTF’s, met 12 cilinder Detroit Diesel motor van bijna 500 pk, zou staan. Ergens in de tweede helft van 2011 werd Dick Nooteboom van Koninklijke Nooteboom Trailers uit Wijchen, via één van zijn zakenrelaties er op geattendeerd waar deze FTF zich bevond, namelijk bij Alatas-Big Lift.

De FTF met chassisnummer 77342 uit bouwjaar 1977 had op dat moment een kilometerstand van 364.016 km. Ooit begonnen in Europa, met als eerste eigenaar Mammoet Stoof Breda om na verloop van tijd verscheept te worden naar Mammoet in Dubai, die op hun beurt uiteindelijk de truck naar Saudi Arabië stuurden alwaar hij onder de vlag van Alatas-Big Lift ging opereren. De F-8.28D heeft heel Saudi Arabië gezien en is voor diverse transporten, licht, zwaar, groot en klein, ingezet. De registratie van de truck bleek te zijn verlopen in het Arabische jaar 1429 en aangezien we op dat moment in het jaar 1432 leefden, was er dus de laatste 3 jaren niet mee gereden.

Dick Nooteboom wilde deze kans om een dergelijke unieke oldtimer te kopen niet aan zijn neus voorbij laten gaan en maakte een plan de campagne. Tot zijn vreugde bleek Erwin Visser zich hier mede voor in te willen zetten. Erwin is werkzaam in Saudi Arabië als Commercial Manager voor Mammoet’s vestiging aldaar en wanneer van tevoren bekend zou zijn geweest hoe maximaal die inzet zou zijn, dan had Erwin misschien wel zijn bedenkingen gehad.  Zo begonnen de eerste onderhandelingen eind november 2011. Alatas leek in eerste instantie echter niet van zins de FTF te verkopen. Na verloop van tijd kwam hierin verandering en kon het spel beginnen.

Als na 3 lange jaren van onderhandeling tenslotte dan toch tot een deal wordt gekomen, blijkt het de nodige haken en ogen te hebben om de FTF op het schip richting Nederland te krijgen. Zo zijn de wielen niet compleet, er zitten er geen banden op de velgen, de accu’s werken niet en alsof dat nog niet genoeg is, blijkt ook nog eens dat er geen startmotor aanwezig is. Dat betekent dus dat de truck met een trekstang de boot op geduwd moet worden en bij aankomst in de haven weer de boot moet worden afgetrokken. Ook het regelen van het papierwerk is een hele klus die de nodige tijd kost. Uiteindelijk weet Erwin alles te regelen en kan de FTF in Damman op de boot worden geladen. Vertrek 10 november 2014, verwachte aankomst 8 december in Antwerpen. Na enige vertraging is er een nieuwe aankomstdatum bekend: 7 januari 2015.

Op dat moment kon niemand weten dat de situatie op 7 januari nogal anders was dan verwacht. Het volgende doet zich namelijk voor: in het eerste weekend van het nieuwe jaar loopt het 180 meter lange en 51.000 ton wegende schip Hoegh Osaka vast op de Bramble Bank, een zandbak in de zee-engte tussen Groot-Brittannië en het eiland Wight. De bemanning van het autovrachtschip dat vlak voor de Engelse zuidkust is gestrand, heeft het schip bewust op een zandbank laten vastlopen omdat het slagzij begon te maken. Een groot deel van lading die voornamelijk uit auto’s bestaat raakt beschadigd maar als een wonder blijft deze ellende de FTF gespaard, hij heeft zelfs geen waterschade! Een gegeven waar natuurlijk vol spanning naar uit werd gekeken door Dick en Igmar Nooteboom. Op 27 januari arriveert het schip, met de hulp van sleepboten, in de haven van Southampton waar vervolgens, na officiële goedkeuring kan worden begonnen met het lossen.

De FTF moet op de kade in Southampton blijven tot het moment dat de truck door de verzekering wordt vrijgegeven. Alsof het nog niet lang genoeg heeft geduurd, neemt ook dit weer de nodige tijd in beslag. Igmar is gedurende minimaal een week of 4 dagelijks bezig om dit geregeld te krijgen, maar na het voldoen van de kosten aan de salvage firma om het eigendom weer terug te krijgen, dagelijks contact met de verzekeraar en de verscheper in de vorm van bellen, circa 100 e-mails over en weer, weer extra geld overmaken en tot twee keer toe vertraging in de verscheping, arriveert de truck uiteindelijk op 16 maart 2015 in de haven van Antwerpen.

Vervolgens gaat het transport verder over de weg, waar de FTF op 17 maart 2015 in redelijk onbeschadigde toestand (slechts enkele lekke banden) in de thuishaven in Zeewolde aankomt. Hier is Nooteboom Trading gevestigd, het bedrijf van Igmar, zoon van Dick Nooteboom. Al met al is ieders geduld behoorlijk op de proef gesteld en is er een periode van ruim 4,5 jaar overheen gegaan vanaf de eerste poging de truck te kopen en naar Nederland te halen, maar voor de echte liefhebber gaat het er om dat de FTF weer “thuis” is op Hollandse bodem.

Over wat het allemaal gekost heeft, inclusief de te hoge aankoopprijs zullen we het maar niet hebben. Rest ons nu iemand te vinden die de truck kan reviseren en in de oude staat terug kan brengen. U kunt zich hiervoor aanmelden door te bellen (+31 36 523 4277) of een mailtje te sturen naar Igmar Nooteboom (in@nooteboomtrading.com). En voor wie interesse heeft om de FTF truck te bezichtigen: u bent van harte welkom, de koffie in Zeewolde staat altijd klaar! Ons adres: Baardmeesweg 47.

 

Ineke Lodeweges dank voor het schrijven en mailen van dit prachtige verhaal!

IMG_2125 artikel FTF IMG_2125 artikel FTF
355 a 355 a
foto Hoegh Osaka foto Hoegh Osaka
Alatas Biglift (2) Alatas Biglift (2)